Dystert besked från skolministern om branschskolan

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Det var ett dystert besked för branschen när skolminister Lotta Edholm idag, 8 februari, svarade på en riksdagsfråga om branschskolor. Några nya medel har inte avsatts i budgetpropositionen för 2023, vilket innebär att verksamheten avslutas efter innevarande läsår.  

Försöksverksamheter med nio olika branschskolor har pågått sedan 2018. Syftet har varit att erbjuda utbildning inom bristyrken. För energibranschen handlar det om utbildning till distributionselektriker. Åsbro kursgård har erbjudit utbildningen och intresset har växt år för år. Under 2022 har från olika håll i landet erbjudits programfördjupningen eldistribution vid Åsbro.

En branschskola drivs på uppdrag av Skolverket just för att kunna erbjuda eftertraktade yrkesutbildningar som är svåra att arrangera på hemskolan. 100 procent av de elever som avslutat sin branschskoleutbildning hos Åsbro har fått jobb som distributionselektriker efteråt! Men nu ska satsningen alltså avslutas eftersom regeringen anser att den inte fallit väl ut.

– Man kan verkligen fråga sig hur ett bättre utfall skulle se ut. Alla elever som slutfört utbildningen har ju fått jobb efteråt, kommenterar Mikael Carlsén, vd Åsbro Kursgård

Det var Jim Svensk Larm (S) som ställde en skriftlig fråga – Kompetensförsörjning via branschskolor (2022/23:286) till skolminister Lotta Edholm (L). Med anledning av regeringens besked om att avsluta satsningen med branschskola skrev han till skolministern: Har statsrådet för avsikt att på annat sätt möta arbetsgivarnas behov av personal inom dessa branscher när stödet till branschskolorna försvinner och i så fall, hur?  

Lotta Edholms svar inkom till riksdagen idag, 8 februari. I svaret påpekar skolministern att det för närvarande pågår flera utredningar inom utbildningsområdet som ska utforma förslag som på olika sätt kan stärka landets kompetensförsörjning. Hon skriver att syftet med branschskolor är vällovligt men att verksamheten inte har fått förväntade resultat. Därför har inte några nya medel avsatts i budgetpropositionen för 2023, vilket innebär att verksamheten avslutas efter innevarande läsår. Hon skriver också: Som jag nämnde kommer regeringen att följa utvecklingen av utbudet av utbildning inom små yrkesområden och vid behov vidta ytterligare åtgärder.

– Det är verkligen tråkigt att vår skolminister tycker att distributionselektriker, som hela energibranschen skriker efter, är ett litet yrkesområde. En mycket välfungerande utbildning som drivits som branschskola i regi av Åsbro, där de fått ett ökat antal förfrågningar inför 2023, kommer nu alltså att få läggas ner. Det är faktiskt inget annat än en smärre katastrof för branschen, säger Andreas Lepa, ansvarig för kompetensförsörjning på Energiföretagen.

Kort fakta om Branschskola vid Åsbro Kursgård

Alla gymnasieskolor som erbjuder El- och Energiprogrammet kan erbjuda sina elever att utbilda sig till Distributionselektriker, via Branschskole-satningen. Detta innebär att eleven läser de ordinarie gymnasie- och programgemensamma samt valbara kurser på sin hemskola. Programfördjupningen eldistribution som ger yrkesbevis till distributionselektriker, sker på Åsbro.

I Sverige utbildas årligen cirka 130 distributionselektriker, varav 100 av dem på Åsbro Kursgård. År 2022 utbildades 35 av de 100 via ”Branschskola Distributionselektriker”. För att kunna utbilda distributionselektriker krävs ett övningsfält med luftledningar och ett kabelnät. Åsbro har ett unikt övningsfält på 130 hektar med luftledningar i olika spänningsnivåer på flera kilometers längd. Det är det enda övningsfältet i norra Europa.

Läs även artikel i Tidningen Energi: Risk att färre elnätstekniker utbildas – trots ökad efterfrågan.