Energiföretagen anser att klimatarbetet i EU måste accelerera

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Energiföretagen, tillsammans med den europeiska energibranschen, ställer sig bakom att minska växthusgasutsläppen och stödjer ambitiösa delmål. Energiföretagen föreslår snabbare utsläppsminskningar mellan 2030 och 2040 och betonar vikten av permanenta negativa utsläpp för att nå målen. Ett robust ramverk och tydlig reglering för dessa negativa utsläpp behövs.

Energiföretagens svar på EU-kommissionens samråd om 2040-målen har skickats in. EU-kommissionen arbetar med att ta fram ett nytt klimatmål inför 2040, ett etappmål som ska bana vägen för ett klimatneutralt EU 2050. EU-kommissionen har under en samrådsperiod välkomnat synpunkter inför konsekvensbedömningen, som är underlag till det kommande lagförslaget. 

Energiföretagens, VD Åsa Petterson, deltog förra veckan i den europeiska branschorganisationen Eurelectrics styrelsemöte och årskonferens Power Summit i Bryssel förra veckan. Energiföretagens representanter, tillsammans med den europeiska energibranschen, ställer sig bakom att minska växthusgasutsläppen och stödjer ambitiösa delmål.  

Arbetet för att begränsa klimatförändringarna måste accelerera, och 2040-målet är en viktig byggsten för att nå till EU:s mål om klimatneutralitet till 2050. För detta krävs en tydlig väg framåt med klimatmål som lägger grunden för ett ambitiöst och kostnadseffektivt ramverk. 

Energiföretagen föreslår snabbare utsläppsminskningar mellan 2030 och 2040 och betonar vikten av permanenta negativa utsläpp för att nå målen. Ett robust ramverk och tydlig reglering för dessa negativa utsläpp behövs. Ramverket bör bestå av ambitiösa och bindande mål samt undvika detaljerad och förskrivande lagstiftning som kan vara dåligt anpassad till olika nationella förhållanden. 

Energiföretagen tror på en snabbare minskning av utsläppen mellan 2030 och 2040 jämfört med perioden 2040 till 2050 med anledning av att de sista kvarvarande utsläppen kommer att vara svårare och dyrare att minska. På grund av detta bör negativa utsläpp utgöra en viktig del i en strategi för att nå nettonollutsläpp i Europa.  

2040-ramverket bör fokusera på och uppmuntra permanenta negativa utsläpp som BECCS och DACCS. Energiföretagen föreslår även separata mål för permanenta negativa utsläpp och att inte inkludera dessa i EU:s handel med utsläppsrätter (EU ETS).  

Du kan läsa hela Energiföretagens position här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Holm

Per Holm

Ansvarig klimatpolitik
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 08
E-post: per.holm@energiforetagen.se