Därför är elpriserna höga just nu

Publicerat av: Daniel Löfstedt ·

Just nu är elpriserna mycket höga, särskilt i södra Sverige. Svag vindkraftsproduktion i Tyskland och begränsad överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige är några av förklaringarna till prisnivån.

Elpriset var ovanligt högt igår och det ser likadant ut idag. Men situationen ser inte likadan ut i hela Sverige, i elområde 3 och 4 ligger timpriset idag som högst på drygt 8 kr/kWh och samtidigt i elområde 2 endast på 9 öre/kWh. Orsakerna till prisnivån och de väldigt stora skillnaderna mellan olika elområden är flera, förklarar Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen. I grunden handlar det om att vintern är här, det blir kallare och mörkare och därmed ökar efterfrågan, vilket bidrar till högre priser generellt men som förstärks av mycket lite vindkraftsproduktion i Tyskland.

Pristoppen här och nu har sina förklaringar i både elproduktion och i elöverföring.

– Vi har mycket vindkraftsproduktion i norra Sverige och också i Finland samt god tillgång på vattenkraft, det pressar priset neråt i de nordliga elområdena och samtidigt är överföringskapaciteten söderut i Sverige begränsad, säger Magnus Thorstensson.

Södra Sverige är ett underskottsområde sett till elproduktion och påverkas därför också av elpriserna på kontinenten när det inte går att föra över mer el från norra Sverige. I dagarna råder det närmast stiltje på kontinenten och den tyska vindkraftsproduktionen uppskattas till bara drygt 10 procent av sin normala produktion. Priserna i Tyskland och Danmark blir ännu högre än i Sverige med timpriser som når 10-11 kronor per kWh.  

– Vi ska också komma ihåg att marginalerna i det svenska elsystemet under senare år har minskat. Stängningen av reaktorer i Oskarshamn och Ringhals har inte bara medfört minskad elproduktion i södra Sverige utan också inneburit minskade möjligheter att överföra mer el från de norra delarna av landet. Men mindre planerbar elproduktion i södra Sverige saknas nödvändiga förmågor i kraftsystemet för att upprätthålla överföringsförmågan.

I det tuffa prisläget är Magnus Thorstenssons råd till elkunderna lite olika beroende på vilket avtal man har. För dem som har timprisavtal är det såklart viktigt att ha koll på när man använder elen, det är inte lika avgörande om man har rörligt avtal. Det är bra att veta att största energiposterna är uppvärmning och varmvatten och så klart om man har en elbil. 

– Oavsett avtal så är det alltid bra att vara medveten om när och hur man använder elen, säger Magnus Thorstensson.

Här kan du läsa vad elpriset består av.

Läs mer om elområden och elpriset.

 

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se