Energiföretagen kommenterar utredning om havsbaserad vindkraft

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen är positiva till att regeringen har utrett tillståndsprocesserna för havsbaserad vindkraft. Vindkraften – såväl landbaserad som havsbaserad – spelar båda en viktig roll för att möjliggöra omställning och elektrifiering. Energiföretagen konstaterar samtidigt att det är ett omfattande förslag som behöver analyseras vidare för att kunna göra en mer grundlig bedömning.

Energiföretagen välkomnar att utredningen tagit fram förslag på regelförenklingar och kan konstatera att utredningen inte haft mandat att skapa tillräckliga investeringsförutsättningar för havsbaserad vindkraft. Utredningens förslag räcker därför inte till för att få fart på utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften före 2035.

Havsbaserad vindkraft nödvändig på tio års sikt

– Energiföretagen anser att möjligheten att förverkliga havsbaserad vindkraft de närmaste tio åren är helt central för att vi ska lyckas med elektrifieringen och att regeringen därför behöver ta initiativ som går i den riktningen. Till exempel behöver vi hitta lösningar så att vindkraft kan samexistera med försvarets behov, både på land och till havs, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft på Energiföretagen.

Utredningen föreslår ett auktionsbaserat anvisningssystem på samma sätt som finns i flera grannländer. Regeringen ska ges ansvar att peka ut områden för havsvindkraft där man gjort en samlad bedömning i samverkan med andra aktörer. I ett sådant område ska havsvindkraften ha företräde framför andra intressen, som till exempel yrkesfiske eller försvar.

Utred vidare inom pågående Elmarknadsutredning 

Enligt förslaget ska kommunens veto för vindkraftsparker i allmänt vatten tas bort, men att de kommunala önskemålen kommer samlas upp i regeringens samlade bedömning. Enligt utredningen kan lagen träda i kraft först i mitten av 2026 vilket skulle möjliggöra en första möjlig koncession under 2027 och efter en tillståndsprocess kommer ny havsbaserad vindkraft först på plats under andra halvan av 2030-talet.

För att komma vidare så vilar ansvaret på regeringen att utveckla utredningens förslag om ett anvisningssystem och vilka myndigheter som ska ansvara för ett sådant system. Det är också tydligt att det krävs någon form av riskdelningsmekanism för att möjliggöra investeringar i havsbaserad vindkraft. Ett bra första steg vore exempelvis att ge ett tilläggsuppdrag till den pågående Elmarknadsutredningen att ta fram ett sådant förslag.

Statligt stöd till vindkraften precis som kärnkraften föreslås få

På Energiföretagen välkomnar man trots allt utredningens förslag:

– I grunden är det bra med ett mer uppstyrt system på lång sikt där staten tar ett större ansvar och får en tydligare roll. Då blir det lättare att hantera alla motstående intressen. Men det kommer ta många år innan dessa förslag ger effekt, och vi behöver ju mer havsvindkraft i närtid, fortsätter Lars Andersson.

Han efterlyser någon typ av riskdelningsmekanism för havsvindkraften, även om denna utredning inte hade i uppdrag att ta fram detta.

– Vi måste få fart på alla de projekt som redan är projekterade. Ska kärnkraften få ett statligt stöd så borde även havsvindkraften få någon form av stöd för att kunna byggas ut. Vi behöver ju all fossilfri el som går att få om vi ska klara elektrifieringen och klimatutmaningen.

Läs utredningen ”Vindkraft i havet, en övergång till ett auktionssystem, SOU 2024:89” på regeringens webbplats.

Läs pressmeddelande från den 13 december 2024 om utredningen på regeringens webblplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lars Andersson

Lars Andersson

Ansvarig för vindkraft, solenergi och vätgas
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 04
Mobil: 070-111 27 02
E-post: lars.andersson@energiforetagen.se