Energiföretagens prioriteringar inför EU-valet

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Söndagen den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige. Med en förutspådd fördubbling av Sveriges elanvändning till 2045 och EU:s mål om att vara klimatneutralt till 2050 är det av högsta prioritet att den gröna omställningen i EU håller stadig takt, det är Energiföretagen Sveriges absolut främsta fokus. 

Med fyra månader kvar till Europaparlamentsvalet i juni, vilket betyder nya ledamöter i Europaparlamentet och en ny kommission till hösten, har Energiföretagen Sverige beslutat sina prioriterade frågor för nästa mandatperiod.

Med en förutspådd fördubbling av Sveriges elanvändning till 2045 och EU:s mål om att vara klimatneutralt till 2050 är det av högsta prioritet att den gröna omställningen i EU håller stadig takt. 

- EU:s Green Deal var ett stort steg i rätt riktning för att nå EU:s klimatmål och nu vill vi sätta fokus på att säkerställa implementeringen av dessa lagar. Arbetsro och långsiktiga regelverk är viktigt för att värna viljan att investera i omställningen, säger Sara Emanuelsson, enhetschef Politik.  

Tack vare elektrifieringen i Sveriges transport- och industrisektor förutspår Energiföretagen en dryg fördubbling av elbehov till 2045 och för att försäkra att omställningen till fossilfri energi sker, i Sverige och resten av EU, krävs ramverk från EU som möjliggör och stödjer detta.  

Energiföretagens prioriteringar till nästa mandatperiod på EU-nivå är följande: 

  • Utfasning av fossila bränslen för att nå EU:s långsiktiga klimatmål och möjliggöra för en hållbar framtid.  
  • Sätta ambitiösa mål på EU-nivå och tillåta en mosaik av nationella tillvägagångssätt att nå dem.
  • En elmarknad och infrastruktur som möjliggör fossilfri energi för alla. 

Här kan du läsa hela underlaget för Energiföretagens prioriteringar (engelsk text).  

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Sara Emanuelsson

Sara Emanuelsson

Enhetschef Politik & samhälle
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 56
E-post: sara.emanuelsson@energiforetagen.se