Bo Diczfalusy utsedd till utredare av elmarknaden

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Regeringen presenterade idag att Bo Diczfalusy är utsedd att leda en ny utredning om elmarknaden. Energiföretagen har under en tid efterfrågat en översyn av elmarknadens utformning i syfte att snabba på den utbyggnad av elsystemet som krävs för att lyckas möta samhällets ökande elbehov och nå uppsatta klimatmål. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch beskrev vid en pressträff att utredningen ska säkerställa en elmarknad som bidrar till ett starkt svenskt elsystem, att den ska stötta de energipolitiska målen, liksom att elmarknaden ska bidra till utbyggnad av systemet och bidra till elektrifiering och klimatmålen. Bo Diczfalusy är utsedd att leda den utredningen som ska presenteras i april 2025.

- Energiföretagen har under en tid efterfrågat en översyn av elmarknadens utformning, som vi menar är en central fråga för att lyckas med en snabb utbyggnad av elsystemet. Dagens elmarknad räcker helt enkelt inte till för att driva på de investeringar som behövs för att möta samhällets ökande elbehov och nå klimatmålen. Vi kommer självklart att bistå utredaren i hans arbete på alla sätt vi kan, säger Åsa Pettersson, vd Energiföretagen Sverige.

Elmarknadsutredningen har tre huvuddelar:

  1. Hög leveranssäkerhet och långsiktiga planeringsförutsättningar. Långsiktighet och ändamålsenlig riskdelning.
  2. Förtydligat systemansvar.
  3. Avveckling av anvisade elavtal.

Utredningen utgår ifrån Tidöavtalet och EU:s elmarknadsreform och särskild utredare är Bo Diczfalusy. Till regeringens pressträff.

Till regeringens pressmeddelande.

Till utredningsdirektiven.

Läs Energiföretagens tidigare inspel: Energiföretagen uppmanar regeringen att ta fram plan för elektrifieringen - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Hannes Borg

Hannes Borg

Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se