Grönt accelerationskontor kan bli viktigt verktyg för omställning

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Regeringens lanserade 13 juni ett nytt initiativ som kallas grönt accelerationskontor. Kontoret ska underlätta industrins omställning och större företagsinvesteringar och genom kontoret ska staten bli mer proaktiv och accelerera den gröna industriella omställningen. Förslaget är i linje med den samordnande funktion Energiföretagen efterlyst i Handlingsplan för klimatomställning och elektrifiering.

Regeringen konstaterar att staten måste ta ett större ansvar i den gröna omställningen och säkerställa att det ska finnas goda förutsättningar för investeringar i grön industriell omställning i Sverige. Därför tillsätts nu två industrisamordnare som ska leda ett grönt accelerationskontor. Energiföretagen välkomnar förslaget.

Sverige har ett fantastiskt bra utgångsläge för att bli klimatomställningens vinnare. Våra medlemsföretag i energibranschen står tillsammans med industri- och transportsektorn redo att ställa om och elektrifiera Sverige och inrättandet av ett accelerationskontor kan bli ett viktigt verktyg för att ta oss snabbare i mål, säger Åsa Pettersson vd på Energiföretagen.

Hon fortsätter:

Förslaget är i linje med den samordnande funktion vi efterlyste i vår Handlingsplan för klimatomställning och elektrifiering. Jag menar att kontoret absolut har potential att vara en pådrivande kraft i klimatomställningen, men vill samtidigt trycka på vikten av långsiktighet och bred partipolitisk enighet så att satsningen får det mandat som behövs, avslutar Åsa Pettersson.

Accelerationskontoret ska bland annat:

  • Utgöra en tydlig ingång för grön industri, investerare och lokala myndigheter och arbeta aktivt för att främja en ökad koordinering mellan aktörerna som deltar i samhällsomvandlingen.
  • Utveckla lösningsförslag på målkonflikter och risker som uppstår till följd av industriomställningen samt proaktivt initiera åtgärder innan sådana problem uppstår.
  • Analysera olika finansieringsformer, på nationell nivå och EU-nivå, som syftar till att påskynda industrins omställning och vid behov föreslå åtgärder som kan bidra till en mer effektiv användning av befintliga medel, en mer gynnsam investeringsmiljö och mobilisering av privata investering.

Industrisamordnarna Kristina Alvendal och Niklas Nordström utgör tillsammans med ett kansli accelerationskontoret. En statssekreterargrupp ska knytas till kontorets arbete för regelbunden uppföljning. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2026.

Läs mer på regeringens hemsida.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Holm

Per Holm

Ansvarig klimatpolitik
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 08
E-post: per.holm@energiforetagen.se