Regeringens klimatpolitik får skarp kritik från Klimatpolitiska rådet

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Klimatpolitiska rådet har i uppdrag att utvärdera Regeringens klimatpolitiska handlingsplan som presenteras var fjärde år. Den aktuella handlingsplanen presenterades i december och nu har rådet utvärderat den. Rådet kommer med synnerligen skarp kritik mot den förda och föreslagna politiken.

– Det är ord och inga visor som klimatpolitiska rådet levererar. De menar att handlingsplanen brister i flera delar och inte svarar upp mot kraven i klimatlagen. Det är allvarlig kritik, säger Per Holm ansvarig för klimatpolitik på Energiföretagen.

Bland annat skriver klimatpolitiska rådet att handlingsplanen brister i konkretion, att den är otillräcklig för att nå klimatmål och åtaganden till 2030 och att acceptans och kostnadseffektivitet är frånvarande i planen.

– Tyvärr används bristande acceptans som argument för att sänka ambitionsnivån i klimatpolitiken. Så behöver det inte vara. Istället borde, precis som rådet föreslår, riktade fördelningspolitiska reformer införas för att kompensera individer/grupper som drabbar oproportionerligt, säger Per Holm.

Rådet kommer med ett flertal rekommendationer, bland andra:

  • Besluta om ett åtgärdspaket för att minska transportsektorns och arbetsmaskinernas utsläpp under innevarande mandatperiod
  • Kombinera skärpta klimatstyrmedel med riktad fördelningspolitik för att fördela omställningens vinster och kostnader på ett balanserat sätt.
  • Ta fram en tydlig svensk position för ett vetenskapligt grundat och ambitiöst klimatmål för EU 2040 i god tid innan den nya Europeiska kommissionen tillträder.
  • Bidra till att EU:s två utsläppshandelssystem utvecklas så att aktörer som går före i klimatomställningen gynnas samt att klimatneutralitet nås i hela EU.
  • Inkludera klimatperspektivet i den pågående översynen av det finanspolitiska ramverket inklusive de statsfinansiella effekterna av olika vägval i klimatomställningen.
  • Bygg en mer robust politik genom att koppla samman investeringar i stärkt totalförsvar och ökad självförsörjning med klimatomställning och klimatanpassning.
  • Gör energi- och resurseffektivisering till en bärande del av Sveriges politik för klimatomställningen och tydliggör hur Sverige ska bidra till att nå EU:s mål om energieffektivisering.
  • Utveckla en bredare och mindre sårbar elektrifieringsstrategi, som bland annat löser frågan om ersättning till kommuner vid vindkraftsetableringar och skapar goda förutsättningar för investeringar i havsbaserad vindkraft, solel, elnät, energilager och flexibel och effektiv energianvändning.
  • Bredda samverkan vid utformningen och genomförandet av klimatpolitiken för att bidra till acceptans och engagemang.

Läs klimatpolitiska rådets rapport här.

Läs Energiföretagens kommentar till Klimatpolitiska handlingsplanen.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Holm

Per Holm

Ansvarig klimatpolitik
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 08
E-post: per.holm@energiforetagen.se