Intressen för försvar och energiförsörjning måste gå att förena
Publicerat av: Daniel Löfstedt ·
Regeringen meddelade i måndags att man kommer att avslå etableringen av 13 vindkraftsparker i Östersjön därför att de skulle påverka Sveriges försvar negativt. Energiföretagen lyfter vikten av att föra en dialog om andra vägar framåt för att möjliggöra havsbaserad vindkraft då det annars blir svårt att nå klimatmål och möta samhällets växande behov av mer el.
Vid en pressträff under måndagen gav regeringen besked om 14 vindkraftparker till havs. En flytande havsvindpark får tillstånd att byggas, Poseidon utanför Stenungsund på västkusten, medan övriga vindkraftparker får avslag med motiveringen att vindkraftparkerna i Östersjön skulle medföra en oacceptabel påverkan på försvarets intressen.
– Energiföretagen ser behov av att hitta vägar framåt där intressen för både försvaret och energiförsörjningen går att förena. Vår bedömning är att Sverige inte kan möta det ökande elbehovet på kort- och medellång sikt utan att utnyttja potentialen hos den havsbaserade vindkraften, det är därför viktigt att vi samverkar för att hitta nya vägar framåt, säger Åsa Pettersson vd Energiföretagen Sverige.
Energiföretagen har tillsammans med Svensk vindenergi bett energi- och näringsminister Ebba Busch om ett möte i närtid för att föra en dialog om vägen framåt.
Nya uppdrag för att stärka intermittent kraftproduktions bidrag till ett robust elsystem
Under måndagens pressträff presenterades också att regeringen avser ge Svenska kraftnät, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen två gemensamma uppdrag. Uppdragen syftar till att skapa bättre förutsättningar för att intermittent kraftproduktion, till exempel sol- och vindkraft, ska kunna bidra till ett robust elsystem.
– Uppdragen, att skapa bättre förutsättningar för hur sol- och vindkraft kan bidra till ett robust energisystem, är viktiga. Vi har ett stort behov av mer el på kort sikt där vi ser störst potential i vindkraften. Därför är det viktigt att vi både skapar incitament för att investera i och bygga vindkraft samtidigt som vi vidtar åtgärder som säkerställer driftsäkerhet och effektbalans oavsett energimix, säger Åsa Pettersson.
Mer om uppdragen:
- Uppdaterade tekniska specifikationer för intermittent kraftproduktion: Myndigheterna ska ta fram uppdaterade tekniska specifikationer för intermittent kraftproduktion. De tekniska specifikationerna ska bland annat beskriva hur intermittent kraftproduktion, såsom vind- och solkraft, bättre kan bidra till driftsäkerheten. Myndigheterna ska även beskriva hur intermittenta produktionsanläggningar kan kompletteras eller utformas för att i större utsträckning bidra till effektbalansen i Sverige. Systemkostnaderna av de föreslagna åtgärderna ska beskrivas. I uppdraget ingår även att identifiera lämpliga pilotprojekt så att de nya tekniska specifikationerna kan testas och utvärderas.
- Incitament för bättre effektbidrag från intermittent kraftproduktion: Myndigheterna ska ta fram eller föreslå incitament som främjar effekt vid rätt tidpunkt. Syftet är att skapa incitament som med utgångspunkt i en helhetssyn på elsystemet förbättrar intermittent kraftproduktions bidrag till elsystemets driftsäkerhet och resurstillräcklighet.
Uppdragen ska beslutas i december 2024 och redovisas i slutet av 2025. Läs mer på regeringens hemsida: Två nya uppdrag ska stärka intermittent kraftproduktions bidrag till ett robust elsystem - Regeringen.se
Kontakta mig om du vill veta mer
Lars Andersson
Ansvarig för vindkraft, solenergi och vätgas
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 04
Mobil: 070-111 27 02
E-post: lars.andersson@energiforetagen.se