Vattenkraften är förenlig med bevarandemålen i Natura 2000-områden

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Klimat- och näringslivsdepartementets förslag till regeländringar för vattenkraftens omprövningar är ett steg i rätt riktning. Men risken kvarstår att värdefull vattenkraftsproduktion och reglerförmåga går förlorad, framför allt om regeringen tillåter att synen på åtgärder i Natura-2000-områden ändras. Regeringen måste tydligt slå fast den initiala utgångspunkten att befintlig vattenkraft är förenlig med Natura-2000-skyddet och att det är den sammantagna påverkan av alla miljöåtgärder som ska bedömas och vägas mot miljönyttan vid genomförande av den nationella planen.

Båtfors i nedre Dalälven – ett natura 2000-område – foto: Johan Bladh

Svensk vattenkraft ska förses med moderna miljövillkor enligt en nationell plan som beslutades av regeringen 2020, men som nu är pausad i väntan på att regelverket görs om. Vattenkraftbranschen står sedan länge bakom den nationella planen och har satt av medel för att finansiera miljöåtgärder. Det är dock angeläget att de problem som omgärdat genomförandet av den nationella planen hittills får en lösning så att arbetet kan återupptas på det sätt som det ursprungligen var tänkt.

Den 22 november 2024 löpte remisstiden ut för klimat- och näringslivsdepartementets promemoria med förslag på regeländringar gällande vattenkraftens omprövningar.

Läs Energiföretagens remissyttrande från 22 november 2024 här.

Glidning i synen på vattenkraft som påverkar Natura 2000-områden

Energiföretagen står fast vid den initiala bedömningen att flera förslag är bra, men det finns också flera förslag som behöver ändras eller kompletteras för att få den effekt som krävs. Det som framför allt oroar är den föreslagna hanteringen av vattenkraftanläggningar som påverkar Natura 2000-områden.

– Det har successivt skett en glidning i synen på vattenkraft som påverkar Natura 2000-områden. Det är oroande med tanke på att Sverige har pekat ut väldigt många Natura-2000-områden i och omkring vattendrag som redan var utbyggda med vattenkraft när EU:s naturdirektiv implementerades, säger Johan Bladh som är vattenkraftexpert på Energiföretagen.

Utgångspunkten när lagstiftningen gällande vattenkraftens omprövningar togs fram var att befintlig vattenkraft som huvudregel är förenlig med Natura 2000-skyddet. Det som ska hanteras inom ramen för omprövningarna är den eventuellt pågående försämring som dessa vattenkraftanläggningar orsakar. Men så har det inte blivit. Länsstyrelserna sätter ofta mycket höga bevarandemål i sina bevarandeplaner som inte är förenliga med den vattenreglering som bedrivits i decennier och som skapar stor nytta för samhället.

Tveksamt om politisk förankring

Det tycks också ha skett en glidning i synen på vattenkraften i förhållande till Natura 2000-skyddet på klimat- och näringsdepartementet som eventuellt inte är politiskt förankrad. Förslagen i promemorian kan tolkas som att Natura 2000-åtgärder inte ingår i de bedömningar och beslut som ska säkerställa en effektiv tillgång till vattenkraftsel.

– Det skulle i så fall kunna innebära en stor förändring i förhållande till tidigare politiska beslut och positioner. Det här måste alla Tidöpartier uppmärksamma och gemensamt ta ställning till, menar Johan Bladh.

I regeringsbeslutet om en nationell plan för moderna miljövillkor står det tydligt att prövningarnas sammantagna negativa inverkan på en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel ska hållas till ett minimum och att största möjliga hänsyn ska tas till riktvärdet om 1,5 terawattimmar, TWh. I samma dokument förtydligas att riktvärdet om att begränsa produktionsförlusten till högst 1,5 terawattimmar inkluderar vattenkraft som påverkar Natura 2000-områden.

Mycket står på spel – risk för oacceptabel påverkan på elsystemet 

Det är mycket vattenkraftproduktion och reglerförmåga som står på spel. Enligt en grov uppskattning från Svenska kraftnät, Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten i redovisningen av regeringsuppdraget att kartlägga de konsekvenser för elsystemet som omprövning av vattenkraften medför kan fler än 90 kraftverk behöva genomföra särskilda miljöanpassningsåtgärder kopplade till bevarandemål för Natura 2000-områden. Dessa har en sammanlagd effekt på 1 800 MW och en årsproduktion på 7 TWh.

Någon analys av hur mycket produktion och reglerförmåga som riskerar att försvinna har myndigheterna dock inte gjort. De menar att det saknas tillräcklig kunskap om vilka vattenkraftverk som berörs och vilka särskilda miljöanpassningar som kan behöva göras. I en nyligen publicerad rättelse till rapporten underströk Svenska kraftnät återigen att Natura 2000-åtgärder medför en stor osäkerhet och risk för oacceptabel påverkan på elsystemet.

Politiken måste nu tydligt slå fast de grundläggande utgångspunkterna för den nationella planen så att den kan genomföras på det sätt som det är tänkt. Detta gäller inte minst förslagen som rör omprövning av verksamheter som påverkar Natura 2000-områden. Annars finns en risk att betydligt mer vattenkraft går förlorad än vad man har avsett. När vi nu ser utmaningarna med att snabbt få fram ny elproduktion är det extra angeläget att värna den fossilfria och planerbara elproduktion vi redan har.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Johan Bladh

Johan Bladh

Ansvarig vattenkraft
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 60
E-post: johan.bladh@energiforetagen.se