Tre nya medlemmar i Prisdialogen

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Prisdialogen fick vid det senaste styrelsemötet den 15 oktober tre nya medlemmar; Söderhamn Nära och Tierps Energi & Miljö i sina lokala nät samt Nevel i Gimo, Östhammar och Österbybruk. Förutom dessa fjärrvärmeleverantörer beviljades förlängt medlemskap för 44 befintliga medlemmar för totalt 111 fjärrvärmenät. Sedan tidigare har två fjärrvärmeleverantörer beviljats förlängt medlemskap för 2025.  

– Det är glädjande att flera fjärrvärmeleverantörer väljer att gå med i Prisdialogen. I dagens marknadsläge är transparens och förutsägbarhet viktiga värden. Att Prisdialogen växer och samrådsprocesser genomförs på fler orter är positivt för den fortsatta utvecklingen på fjärrvärmemarknaden, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna och ordförande för Prisdialogens styrelse.

Den genomsnittliga prisökningen på fjärrvärme bland de som beviljats medlemskap i Prisdialogen för 2025 ligger på 7,9 procent, att jämföra med förra årets siffra som var 9,3 procent. För 2026 och 2027 prognostiserar medlemmarna i genomsnitt en årlig prishöjning på 5,4 respektive 4,6 procent. Dessa siffror är dock osäkra givet en fortsatt osäker omvärld.

Utvecklingsarbete pågår

Styrelsen påbörjade ett utvecklingsarbete under 2023 kring Prisdialogens regelverk och riktlinjer för samrådsprocessernas genomförande, ett arbete som fortgår även i år. En uppdaterad handbok kommer att publiceras i december med syftet av att värna om Prisdialogens syfte och mål.

HSB Riksförbund som i år blev ordinarie medlem i Prisdialogen tillsammans med Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Riksbyggen och Energiföretagen Sverige har varit representerat i cirka hälften av samrådsprocesserna och ser positivt på utökad deltagande och Prisdialogens fortsatta utveckling.

– Det är glädjande att vi är med i Prisdialoger på många orter lokalt och kan nu även bidra till systemets utveckling nationellt, säger Susanne Bergh, vd för HSB Riksförbund och medlem i Prisdialogens styrelse.

Om Prisdialogen

Syftet med Prisdialogen är att stärka fjärrvärmekundens ställning på värmemarknaden och att öka förtroendet för fjärrvärmeföretagens prissättning. Det är ett initiativ för en positiv utveckling av värmemarknaden som gynnar både kunder och leverantörer. Prisdialogen har funnits sedan 2013.

Bakom Prisdialogen och Klimatdialogen står Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna Sverige, HSB och Energiföretagen Sverige. Läs mer om Prisdialogen på www.prisdialogen.se.

Mer information

Prisdialogens kansli, 072-915 5475 (mån-tors, kl 9-11), kansliet@prisdialogen.se

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se