Fjärr- och kraftvärmen gör stor nytta även för elsystemet

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Fjärrvärme för en ny tid är ett visionsprojekt initierat av branschen. Inom ramen för projektet har Profu genomfört en studie av fjärrvärmens och kraftvärmens bidrag till det lokala energisystemet. Nu finns en rapport med en fallstudie av Linköping, Katrineholm och Mjölby där fjärrvärmens och kraftvärmens bidrag till energisystemet illustreras, samt vilka förstärkningsbehov som skulle uppstå i det lokala elnätet och regionnätet om den fjärr- och kraftvärmen inte fanns.

Fjärrvärmen och kraftvärmen har en viktig roll i energisystemet då det bidrar med lokal energiförsörjning. Om den inte fanns skulle det innebära en kraftigt ökad belastning på elnäten och krav på ökad elproduktion. Eftersom det förväntas ske en kraftig elektrifiering av många delar av samhället bedöms det innebära stora investeringar i elnäten. Det kommer att öka betydelsen ytterligare av lokal produktion från fjärrvärme och kraftvärme.

Av de tre orterna som studerats blir konsekvenserna av ett bortfall av fjärr- och kraftvärme mest dramatiska för Linköping då det är en större stad och då man har en stor andel fjärr- och kraftvärme. Utan fjärr- och kraftvärme skulle det behövas ytterligare kapacitet om 108 MW i lokalnätet till en bedömd kostnad om ca 1 600 MSEK, medan det tillkommande behovet i regionnätet blir 172 MW då man måste inkludera bortfallet av kraftvärmen.

Sammantaget för de tre orterna behövs elenergi motsvarande ca 859 GWh medan toppeffektbehovet ökar med 141 MW för lokalnäten och 217 MW för regionnäten. Sammantaget är alltså fjärr- och kraftvärmens bidrag till energisystemet stort och därmed skulle det innebära stora konsekvenser för systemet om detta bidrag försvann. Det skulle både krävas mer elproduktion och förstärkning av elnäten. 

Här kan du läsa hela rapporten.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lina Enskog Broman

Lina Enskog Broman

Enhetschef Energisystem
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 16
E-post: lina.enskog.broman@energiforetagen.se