Elmarknadsutredningen har överlämnat sitt betänkande

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Den 24 april överlämnade Elmarknadsutredningen sitt betänkande till regeringen. Förslagen omfattar flera områden, alltifrån investeringar i ny kraftproduktion till anvisningsavtalens upphörande. Energiföretagen menar att utredningens förslag sannolikt inte kommer att räcka för att få fart på nödvändiga investeringar för elektrifiering. 

I januari 2024 gav regeringen Bo Diczfalusy i uppdrag att analysera och föreslå hur den svenska elmarknaden kan utvecklas och regleras. Syftet med utredningen var att tydliggöra systemansvaret, skapa långsiktiga planeringsförutsättningar och ge fossilfria kraftslag ersättning för systemnyttor.

Energiföretagen har i många år lyft behovet av en utredning för att analysera vilka åtgärder som krävs för att få till stånd nödvändiga investeringar i elproduktion och nå det klimatpolitiska målet. Utredningens direktiv var dock mer begränsat gällande elmarknadsfrågor och inkluderade även andra frågor. 

– Utredningen rekommenderar några åtgärder som kan förbättra marknadsfunktionen och förtydligar ansvaret inom kraftsystemet men samtidigt hänvisas många större frågor, som ansvar för kapacitetsbrist, till ytterligare utredning, säger Åsa Petterson, vd Energiföretagen.

– Utöver ett försiktigt förslag om differenspriskontrakt för havsvind, saknas konkreta rekommendationer som kan minska osäkerheten för den som vill investera i kraftsystemet. Om vi ska lyckas med elektrifieringen i den takt som krävs för omställningen så behöver vi tydliga åtgärdsförslag – som också säkerställer att tillgång och efterfrågan går i takt, avslutar Åsa Pettersson.

Energiföretagen kommer nu att gå igenom hela utredningen i detalj och förbereda sitt remissvar.

Utredningens förslag om elmarknad och riskdelning

Enligt utredningen skulle de differenskontrakt (s.k. CfD) som regeringen föreslår för ny kärnkraft också kunna auktioneras ut till havsbaserad vindkraft, om regeringen tycker att det är motiverat. Utredningen lyfter dock att införandet av sådana kontrakt kan påverka elmarknaden negativt, men ger inte några konkreta rekommendationer om alternativ eller om hur andra risker hanteras.

Utredningen stödjer även Svenska kraftnäts permanenta auktioner för prisskillnadskontrakt (EPADs), liksom statliga kreditgarantier vid perioder av systemstress. Däremot föreslås inte åtgärder för att främja eller stödja elköpsavtal (PPA). Vidare finner utredningen inte det motiverat att i nuläget införa en så kallad marknadsomfattande kapacitetsmekanism, som föreslås av Svenska kraftnät, utan stödjer istället en förlängning av dagens effektreserv.

Utredningens förslag om systemansvar och avskaffning av anvisningssystem

Systemansvar

Utredningen föreslår att ellagen kompletteras med ett krav på ett formaliserat och kontinuerligt samarbete mellan systemansvariga för överföringssystem och systemansvariga för distributionssystem.

Vidare föreslås att ett krav bör införas på att ett särskilt avtal ska ingås mellan Svenska kraftnät och de direkt anslutna regionnäten.

Funktionen ’systemansvarig myndighet’ föreslås avskaffas. Regeringen bör ges bemyndigande att besluta att en utsedd ansvarig systemansvarig ska fullgöra skyldigheter för andra systemansvariga för överföringssystem. Tillsynsansvaret för driftsäkerheten överförs till Energimarknadsinspektionen.

Utredningen föreslår att Energimarknadsinspektionen ges i uppdrag att närmare utreda utformningen av en eventuell lagreglering av ansvaret för att åtgärda bristande kapacitet i överliggande nät, och att kartlägga frågor och oklarheter kring transmission och distributionsnät.

Utredningen menar att nätnyttoersättningen bör avskaffas eftersom dess funktion överlappar med nätavgiften.

Anvisningssystemet avskaffas

Utredningen föreslår att bestämmelserna om anvisade avtal i ellagen upphävs den 1 januari 2027, därmed krävs fortsättningsvis att avtal måste tecknas för att elleverans ska ske. Vidare införs bestämmelser om att en utpekad sistahandsleverantör för konsumenter och mindre företag införs för att tillförsäkra en kontinuerlig strömförsörjning och ge ett skydd åt utsatta kunder. Den utpekade sistahandsleverantören utses av nätföretag baserat på den elleverantör som har störst marknadsandelar inom nätområdet.

För att en avveckling av anvisningssystemet ska kunna ske på ett tillfredställande sätt för nätföretag, elleverantörer och elanvändare bör det utredas i särskild ordning i vilken mån det finns behov av ett dataregister. Enligt utredningen kan detta också motiveras av ett ökat behov av tillgång på data på elmarknaden.

Om utredningens uppdrag

Utredningen motiverades med att den svenska elmarknaden under de kommande decennierna förväntas genomgå betydande förändringar på grund av den omfattande elektrifieringen. För att möjliggöra denna omställning krävs det att roller och ansvar tydliggörs. Därtill behöver förutsättningar för en långsiktig planering av elsystemet finnas på plats.

Mot denna bakgrund gavs utredaren bland annat följande uppgifter:

  • föreslå på vilket sätt den finansiella elmarknaden, långsiktiga energiköpsavtal, kapacitetsmekanismer och stödtjänstmarknader kan utvecklas, samt utreda vilken roll marginalkontrakt kan ha på en framtida elmarknad
  • föreslå hur termerna systemansvarig för överföringssystem och systemansvarig för distributionssystem kan införas och tydliggöras, samt hur marknadsaktören leverantör av balanstjänst kan regleras, och
  • föreslå hur systemet med anvisade elavtal på slutkundsmarknaden ska avvecklas.

Hela betänkandet hittar du här:  Spänning i tillvaron – hur säkrar vi vår framtida elförsörjning

Här går det att se pressträffen i efterhand.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

David Freed

David Freed

Gruppchef och Ansvarig elsystemets utveckling och energilagring
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 48
E-post: david.freed@energiforetagen.se