EU:s konkurrenskompass stakar ut vägen framåt
Publicerat av: Eva Rydegran ·
I veckan presenterade EU-kommissionen en Konkurrenskraftskompass som ska staka ut vägen för EU:s kommande fem år. Färdplanen har lyft fram de utmaningar som EU står inför såväl som ett antal åtgärder för att stärka Europas framtid.
Enligt EU-kommissionens Konkurrenskraftskompass måste EU, för att undvika en gradvis försvagning, öka sin konkurrenskraft genom ett tydligt fokus på innovation och grön omställning samt minska den administrativa bördan för företag genom regelförenkling.
Innovationsgapet mellan EU och de andra två stora ekonomierna USA och Kina ser kompassen som ett av de mest kritiska problem som måste åtgärdas. För att minska gapet avser man att förenkla reglering, reducera investeringshinder och göra det lättare för företag att verka i EU. En central åtgärd kompassen lyfter fram är ”a 28th legal regime” som har för avsikt att minska kostnaderna för risktagande och förenkla skatte- och arbetsrättslig reglering. Samtidigt vill kommissionen utnyttja den inre marknaden på ett sådant sätt som gör det enklare att investera inom EU genom att ersätta fragmenterade nationella regelverk till ett mer enhetligt EU-regelverk. Investering ska också riktas tydligare mot framtida teknik som AI, grön teknologi och energiförvaring. En ”förenklingschock” i regleringen utan påverkan på miljömålen menar kommissionens vice-ordförande ansvarig för konkurrenskraft Stéphane Séjourné.
Trots ökat fokus på konkurrenskraft denna mandatperiod framhåller kompassen att den gröna omställningen och ökad konkurrenskraft kan gå hand i hand. För att EU ska lyckas så behövs en gemensam färdplan och ett gemensamt agerande från EU och dess medlemsländer. Den gemensamma färdplanen bygger på samordnade åtgärder som förenklade tillståndsprocesser, industripolitiska incitament i form av tillgång till finansiering, förenklade upphandlingsregler samt internationella partnerskap som ger större tillgång till den globala marknaden.
Höga energipriser i jämförelse med USA och Kina är också ett dilemma som kommissionen har för avsikt att lösa genom en ”affordable energy action plan”. Denna kommunikation som förväntas komma från EU-kommissionen avser underlätta för konkurrenskraftiga priser och samtidigt göra EU mindre beroende av rysk energi. ”The clean industrial deal” som presenteras i februari ska också bidra med stöd för att stimulera investeringar i gröna industrier och utfasning av fossila bränslen.
– Sverige och Finland är två EU-länder som i dagsläget har konkurrenskraftiga energipriser i förhållande till USA och Kina. Detta visar bland annat Draghi-rapporten. Därför är de åtgärder som presenteras i kompassen inte för alla, säger Sandra Hult, ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
En viktig del i att öka EU:s konkurrenskraft och självständighet handlar enligt kompassen om att skapa en mer diversifierad handel och minska unionens beroende av enskilda leveranskedjor. Ett EU som går ihop som en samlad kraft för att på så sätt få bättre förhandlingsläge när man ingår handelsavtal.
Den inre marknaden, en av EU:s främsta styrkor, har stagnerat menar kompassen.
– Vi är eniga om att konkurrenskraften är viktig, men den får inte tumma på klimatarbetet. De båda måste gå hand i hand. EU ska kunna vara konkurrenskraftigt med hög klimatambition. Därför välkomnar vi speciellt att målet om 90 procent utsläppsminskning till 2040 står fast i kompassen, säger Sandra Hult.
Konkurrenskompassen är tydlig. För att öka EU:s konkurrenskraft krävs ett omtag i den ekonomiska politiken för att underlätta investeringar, genomföra den gröna omställningen och stimulera innovation. EU behöver ta en ledande roll i framtidens industri och teknologi och skapa incitament för aktörer att verka i EU.
Kontakta mig om du vill veta mer
Sandra Hult
Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: +32 470 89 01 18
E-post: sandra.hult@swedenergy.se