Biologisk mångfald - skräddarsytt för din verksamhet
FÖRETAGSINTERN UTBILDNING|Energiföretagen, i samarbete med miljöexperter från Ecogain, ger nu samtliga medlemsföretag en möjlighet att delta i en företagsanpassad utbildning och workshop med fokus på biologisk mångfald. Det här tillfället är en unik möjlighet till fördjupad förståelse kring biologisk mångfald och påverkan kopplad till just din verksamhet, vilka krav som finns och hur energisektorn påverkas. Energibranschen har stora möjligheter att bidra positivt till biologisk mångfald och du får en rad konkreta åtgärder och viktiga nästa steg med målet att minska negativ påverkan och främja biologisk mångfald i din verksamhet.
Utbildningen skräddarsys efter ditt företags behov och önskemål för att ni ska få ut det mesta av tillfället.
Introduktion
Biologisk mångfald: Varför är biologisk mångfald viktigt, vad händer globalt och hur berör det oss? Vi ger djupgående kunskap om hur ditt företag kan agera proaktivt och hållbart kopplat till biologisk mångfald.
Lagar och krav: Vilka lagar och krav är viktiga att vara uppdaterade kring? Vi går igenom de senaste lagarna och kraven kring biologisk mångfald som berör och påverkar ditt företags verksamhet. Genom att vara påläst och informerad stärker ni verksamheten och kan tidigt planera kring vad som behöver hållbarhetsrapporteras för att möta kraven från EU.
Workshop
Praktiska åtgärder för din verksamhet: Vi presenterar exempel och förslag på konkreta åtgärder anpassade efter ditt företags direkta verksamhet och värdekedja, att inkludera i affärsstrategin.
Nästa steg i företagets hållbarhetsstrategi: Vi utforskar verksamhetens påverkan, risker och möjligheter kopplat till biologisk mångfald och naturen. Vad gör ditt företag redan bra? Vad behöver förändras? Målet är att identifiera verksamhetens viktigaste nästa steg för att minska negativ påverkan och främja biologisk mångfald, både direkt och indirekt.
Lämna en intresseanmälan så kontaktar Energiföretagen dig med en offert. Efter överenskommelse och antagen offert kontaktar sedan Ecogain dig för konsultation kring specifika önskemål kring innehåll och upplägg på utbildningen, samt bokar datum och plats (fysiskt eller digitalt).
Lämna intresseanmälan här!
Utbildningen är uppdelad i 2 delar, en generell utbildningsdel och en företagsanpassad utbildningsdel.
Innehåll i generell utbildningsdel:
• Introduktion till biodiversitet och varför det är viktigt, från lokalt till globalt perspektiv. Ekosystemtjänster, resiliens/motståndskraft, koppling till klimatförändringar och klimatanpassning, invasiva arter, drivkrafterna bakom förlust av biologisk mångfald, m.m.
• Vad händer politiskt, globalt kring biologisk mångfald och hur berör det oss? T.ex. konventionen om biologisk mångfald, EU Green Deal, hur påverkas vi i Sverige?
• Regulatoriska krav
o Relevanta nationella lagar och krav.
o Rapporteringskraven i CSRD – hållbarhetsrapporteringsdirektivet - med fokus på rapporteringsstandarden ESRS E4 om biologisk mångfald och ekosystem.
• Rapporteringsramverk och metodstöd
Verktyg, ramverk och metoder för att förstå och mäta påverkan, risker, beroenden och möjligheter kopplat till naturen. Här ingår t.ex. Taskforce on Nature Related Financial Disclosures (TNFD) och Science Based Targets for Nature (SBTN).
• Mäta och jobba med biologisk mångfald i praktiken, ett exempel på verktyg
CLIMB – kort översikt kring den nyutvecklade metoden för att mäta biologisk
mångfald, baserad på naturvärdesinventeringar.
Föreläsning varvas med frågor, kortare diskussioner i gruppen.
Innehåll i företagsanpassad utbildningsdel:
Denna del av utbildningen anpassas efter företagets specifika önskemål och behov. Uppdraget inleds med en timmes rådgivning och avstämning för att klargöra företagets förväntningar, behov och önskemål för utbildningens företagsanpassade del. Delar som kan ingå är:
• Lagkravs inverkan på den specifika verksamheten - både för direkt och indirekt verksamhet.
• Hur arbeta i den direkta verksamheten?
• Hur arbeta i leverantörskedjor? Var i värdekedjan och var geografiskt finns troligen den största påverkan och största risker? Var har man störst möjlighet att själv ha inflytande och vad krävs enligt lagar och krav?
• Möjligheter för den specifika verksamheten.
• Konkreta exempel på åtgärder för biodiversitet för relevant bransch – både i direkt och indirekt verksamhet.
• Invasiva arter – vilka är relevanta för den specifika verksamheten (platsspecifikt), hur känna igen dem, hur hantera dem?
• Relevant information om villkor i miljötillstånd kring t.ex. rödlistade arter – vad betyder det för verksamheten – från planering till arbete på marken?
• Workshop-inslag eller diskussionspass:
o Fördjupning och reflektion kring hur den egna verksamheten påverkar, kan minska påverkan och bidra till biologisk mångfald,
o Vad är verksamhetens viktigaste steg för att kunna minska påverkan och gynna biologisk mångfald i verksamheten?
Föreläsare:
Nedan presenteras några av Ecogain’s konsulter som kan komma att hålla i utbildningarna. Andra konsulter kan också komma att engageras i utbildningsuppdrag beroende på inriktning och innehåll på den företagsanpassade utbildningsdelen.
Ylva Lundgren
Ylva är miljövetare (M.Sc.) och har bred hållbarhetskompetens, bl.a. från tillverkningsindustri med globala värdekedjor, projektledning i olika hållbarhetsrelaterade projekt, miljöstrategi i offentlig verksamhet och miljöledning (ISO 14001). Ylva är väl insatt i CSRD/ESRS och ramverken TNFD och SBTN. Tidigare erfarenheter omfattar bl.a. hållbarhetsredovisning och analys av påverkan och risker kopplat till biologisk mångfald i värdekedjan. Ylva är en van utbildare.
Agnes Sandström
Agnes är landskapsarkitekt (LAR/MSA) leder Ecogains Nature Bases Solutions’s grupp. Agnes har flerårig erfarenhet av att utveckla metoder för att främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster och att väva samman ekologiska och sociala värden. Hon är en van projektledare som hjälper våra kunder i komplexa uppdrag. Hon utbildar och föreläser även inom området för både näringsliv och universitet.
Niklas Alseryd
Niklas är en senior konsult och disputerad ekolog med lång erfarenhet av att stötta kunder i utmanande tillståndsprövningar som rör artskydd och Natura 2000. Niklas tar sig an komplexa konsekvensbedömningar och arbetar fram åtgärdsplaner och kontrollprogram. Han får ofta rollen som oberoende tredjepartsgranskare.
Karolina Adolphson
Karolina är biolog med stor juridisk erfarenhet och expert på miljöprövning och miljökonsekvensbeskrivningar (MKB). Hon är även en erfaren uppdragsledare inom tillståndsärenden och miljöbedömningar där markanvändningsfrågorna är utmanande. Våra kunder värdesätter Karolinas rådgivning och hennes strategiska tankesätt eftersom det skapar hållbara lösningar och en arbetsprocess där rätt saker görs i rätt tid.
Prisinformation
Lämna en intresseanmälan för offert och priser.
Max antal deltagare per utbildningstillfälle är 30 personer.
Du kan välja att genomföra utbildningen fysiskt på plats hos er eller digitalt i Zoom.
Det går att välja mellan 2 olika tider:
Alternativ 1: kl. 9-15. I detta alternativ utgörs den företagsanpassade delen av en workshop med gott om tid för reflektion och diskussion kring era utmaningar och möjligheter kopplat till att jobba med biologisk mångfald. Workshopen anpassas efter era önskemål och behov. Här inkluderas även en lunchpaus. Alternativ 2: I detta alternativ blir den företagsanpassade delen något kortare och i något enklare format. Även här anpassas den företagsanpassade delen efter era önskemål och behov. |
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till alla inom Energiföretagens medlemsföretag med intresse eller behov av kunskap kring biologisk mångfald kopplat till energisektorn.
Vi anpassar utbildningen efter den eller de målgrupper ni önskar genomföra utbildningen för samt alla som har nytta av att bättre förstå vad biologisk mångfald är, lagkrav och förväntningar på området och hur den egna verksamheten kan jobba för att skydda och öka biologisk mångfald.
Här hittar du Energiföretagen Sverige - Swedenergy – AB:s (nedan Energiföretagen) allmänna villkor och integritetspolicy. Integritetspolicyn beskriver behandling av personuppgifter. Energiföretagen förbehåller sig rätten att göra ändringar i dessa villkor.
Anmälan
Du är välkommen att anmäla dig via Energiföretagens hemsida. Din anmälan är personlig och bindande inom ramen för våra bokningsvillkor.
Bekräftelse/kallelse
Du får en bokningsbekräftelse efter att Energiföretagen mottagit din anmälan. En kallelse med information sänds ut via e-post en till två veckor innan start.
Pris
Samtliga priser är angivna exklusive moms. Energiföretagen förbehåller sig rätten att vid behov justera priserna. I avgiften inkluderas deltagande, dokumentation i fysisk eller digital form och måltider inom ramen för utbildningen (gäller ej digitala utbildningar/webbinarium). Vissa avvikelser kan förekomma. Kostnad tillkommer för eventuell resa och logi.
Avbokning av utbildning
• mer än 30 dagar före start debiteras ingen avgift.
• vid senare avbokning debiteras 100% avgift.
Har du via Energiföretagen erhållit en kod/länk/e-post där du bokar din logi, ansvarar du själv för eventuell avbokning av ditt hotellrum enligt de avbokningsvillkor som tillhandahålls av hotellet. Vi vill göra dig uppmärksam på att Energiföretagen ej står för eventuella avbokningsavgifter.
Sjukdom behöver styrkas med läkarintyg för att få avboka kostnadsfritt.
Avbokning kan endast ske via e-post till utbildning@energiforetagen.se.
Ombokning
Ombokning till annan person inom samma företag får ske fram till två veckor innan genomförande.
Kostpreferenser
Kostpreferenser ska alltid föranmälas. Konferensanläggningar har olika villkor gällande kostpreferenser men de flesta hänvisar till Livsmedelsverkets allergilista. Om anläggningen tar ut en extra avgift för den mat du önskat, kommer detta att vidarefaktureras till dig. Avgift tas även ut om du inte föranmält dina kostpreferenser.
Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura med 30 dagar netto. Vid försenad betalning utgår en dröjsmålsränta (referensränta + 8%).
Fakturering
Avgiften faktureras efter genomförd utbildning om inte annat avtalats.
Inställd utbildning
Energiföretagen förbehåller sig rätten att ställa in eller senarelägga en utbildning i de fall deltagarantalet är för lågt samt om en lärare/föreläsare akut insjuknar och inte kan ersättas. Energiföretagen ansvarar inte för deltagares uppkomna kostnader som till exempel resor och logi vid inställande av utbildning samt tillämpar i övrigt köplagen.
Force majeure
Om Energiföretagen förhindras att fullgöra sina åtaganden vad gäller utbildning, produkter och tjänster på grund av omständighet som Energiföretagen inte kunnat råda över, såsom krig, naturkatastrof, myndighetsbeslut, ändrad författning, strejk, blockad, lockout eller annat som står utanför vår kontroll ska detta utgöra befrielse från skadeståndsskyldighet och andra eventuella påföljder.
Tekniska förutsättningar
Energiföretagen ansvarar inte för begränsningar i överföringshastighet vid deltagande på ett webbinarium eller en digital utbildning som beror på deltagarens utrustning, programvara och/eller internetabonnemang.
Fotografering/filmning
I syfte att dokumentera och kommunicera utbildningen, förekommer det att vi fotograferar eller filmar. Det innebär att deltagare kan förekomma på bilderna även om fokus är på arrangemanget i stort.
Nöjd kund-åtagande
Energiföretagens ambition är att du som deltagare ska vara nöjd med innehållet och genomförandet av den utbildning som du deltagit på. Skulle du vara missnöjd eller har klagomål uppmanar vi dig att omgående (senast 14 dagar efter genomförd aktivitet) kontakta oss på utbildning@energiforetagen.se så att vi kan hantera ärendet.
Personuppgifter
Personuppgiftsbehandling sker i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). För att kunna hantera din bokning kommer du att behöva ge Energiföretagen ditt samtycke till behandling av dina personuppgifter i enlighet med Energiföretagens integritetspolicy.
Kontakt
Om du önskar mer information eller har frågor, ta kontakt med ansvariga för respektive utbildning som du hittar på www.energiforetagen.se eller via utbildning@energiforetagen.se.
Kontakter
Maria Nyström
Projektkoordinator
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08 677 26 31
E-post: maria.nystrom@energiforetagen.se
Anna Linderoth
Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 25 12
E-post: anna.linderoth@energiforetagen.se