![](/48ead6/globalassets/energiforetagen/det-erbjuder-vi/kurser-och-konferenser/bilder-kurserkonferenser/hero-bilder-utbildningkonferens/dammar-och-dammsakerhet-foto-piagjohansson-mp-1440x450.jpg?width=1440&height=0&format=jpg&quality=80&hmac=0f836f87817a93c8d6b516fe4ef9fb5f3c9d9afba4bbd27aa716be6e49acf604)
Utbildning
Dammar och dammsäkerhet - fördjupning
FYSISKT OCH DIGITAL UTBILDNING| Denna tekniska fördjupningsutbildning syftar till att förmedla gedigna kunskaper om dammar och dammsäkerhetsarbetets alla delar. Under ledning av personer med kvalificerad erfarenhet får du under utbildningen både bred och djup kunskap om hur dammsäkerhetsarbete bedrivs. Dammar och dammsäkerhet - fördjupning är en utbildning som motsvarande två arbetsveckor, men genomförs under flera dagar fördelade på fyra veckor.
Ej bokningsbar
Lämna en intresseanmälan om du vill bli kontaktad inför nästa tillfälle.Dammar och dammsäkerhet – fördjupning utgör Energiföretagens fördjupningsutbildning inom dammsäkerhetsområdet. Utbildningen innehåller föreläsningar om dammar och dammsäkerhet, dammsäkerhetsregelverk och myndigheters vägledningar, RIDAS med tillhörande tillämpningsvägledningar och riktlinjer för bestämning av dimensionerande flöden. Vidare ingår föreläsningar om konstruktion och utformning av olika dammar och avbördningsanordningar, arbete med underhåll, drift och beredskap för dammhaveri samt dammsäkerhetsutvärdering. Exempel på dammsäkerhetshöjande projekt samt lärdomar från inträffade dammhaverier ges. Under utbildningen genomförs ett grupparbete där kursdeltagarna får använda sina lärdomar. Under grupparbetet tillämpas processen för dammsäkerhetsutvärdering för en exempelanläggning. Utbildningen innehåller även ett studiebesök vid Vattenfalls dammanläggning och laboratorium i Älvkarleby.
Denna tekniska fördjupningsutbildning har funnits i över tjugo år. Utbildningen sågs över och anpassades dels till kunskapsbehovet hos den tänkta målgruppen, dels till de senaste utgåvorna av RIDAS och riktlinjen för bestämning av dimensionerande flöden under vintern 2021/2022. Utbildningen ges som en kombination av klassrums- och webbutbildning.
Denna utbildning ingår i kompetenskrav för olika roller i dammsäkerhetsarbetet. RIDAS ges vägledning om kompetenskrav som ställs på individuell nivå och tillämpning av dessa med hänsyn till den samlade förmåga som behöver finnas hos en organisation. Kompetens kan ses som en kombination av en individs egenskaper, fackkunskap och erfarenheter. Ägare av dammanläggningar svarar för att personal som arbetar med dammsäkerhet har nödvändig kompetens för sin uppgift. Detta gäller oberoende av om uppgifterna utförs av egen personal eller om inhyrd personal anlitas. Ett ägarföretag ansvarar för att egen personals kompetens hålls aktuell genom återkommande kompetensutveckling. För inhyrd personal ställer företaget kompetenskrav vid upphandling.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig i första hand till dig som är civilingenjör, högskole- och gymnasieingenjör, konsult eller besiktningsman och verksam inom kraftindustrin. Utbildningen vänder sig även till dig som arbetar med dammsäkerhetsfrågor inom länsstyrelse, räddningstjänst eller andra myndigheter.
I RIDAS föreslås utbildningar som kan vara lämpliga för olika roller. Denna tekniska fördjupningsutbildning rekommenderas för personer i följande roller:
- Dammtekniskt sakkunnig (DS)
- RIDAS-ansvarig
- Operativt driftansvarig och vakthavande ingenjör (VHI)
- Inspektör
- Samordnare fördjupad inspektion
- Inspektör fördjupad inspektion
- Tekniskt ansvarig hos byggherren
- Ansvarig projektör och konstruktör
Nästa utbildningstillfälle planeras starta i november 2025.
Dammar och dammsäkerhet - fördjupning genomföras både digitalt och fysiskt på plats i Stockholm.
Kursmoment:
- Introduktion dammsäkerhet och RIDAS
- Grundläggning
- Fyllningsdammar
- Betongdammar
- Avbördande funktioner Mek/el
- Avbördning-Hydraulik
- Regelverk, roller och ansvar
- Juridiska aspekter
- Dammsäkerhetsutvärdering (DSU)
- Hydrologi och vattenreglering
- Flödesdimensionering
- Konsekvensutredning och beredskapsplanering
- Projektuppgift/Grupparbete/redovisning – DSU
- Studieresa till Älvkarleby
Förkunskap
Denna fördjupningsutbildning genomförs lämpligen efter några års arbete i dammsäkerhetsbranschen. Det kan även vara bra att ha gått Energiföretagens dammsäkerhetsutbildning RIDAS Dammsäkerhet, som utgör en grundutbildning.
Metodik och pedagogik
Upplägg:
Utbildningen genomförs som digitala föreläsnignar samt hela dagar i utbildningslokal i Stockholm.
Dokumentation
Ett omfattande utbildningsmaterial har tagits fram av personer från högskolor, kraftindustrin och myndigheter. Alla med dokumenterad kunskap och erfarenhet av dammsäkerhetsarbete. Dessutom ingår RIDAS med tillhörande vägledningar.
Prisinformation
52 900 kronor per person exklusive moms för medlemmar i Energiföretagen Sverige.
62 900 kronor per person exklusive moms för icke medlemmar.
I priset ingår lunch och för- och eftermiddagsfika under Stockholmsveckorna, två gemensamma middagar kvällstid samt tillgång till ett par månaders RIDAS-prenumeration.
Notera att kostnad för logi tillkommer och du bokar ditt boende själv.
Var ute i god tid, de centrala hotellen blir ofta fullbokade ju närmare vi kommer startdatum.
Hotell runt T-centralen:
- Scandic Continental, Vasagatan 22 (Utbildningen håller till här)
- Nordic Light Hotel, Vasaplan
- Hotel C, Vasaplan
- Radisson Blu Royal Viking Hotel, Vasagatan 1
- Scandic Grand Central, Vasagatan 38
Upplägg för omgång 36 (2024/2025)
Utbildningen sträcker sig pedagogiskt över en längre period med startdatum 20 november 2024 och slutdatum 24 januari 2025
Datum
Webbinar 1: Introduktion, 20 november, Teams
Utbildningsvecka 1: måndag 25 november – torsdag 28 november 2024
Plats: Scandic Continental, Vasagatan 22 (intill T-centralen)
Webbinar 2: 14 januari 2024, Teams
Webbinar 3: 16 januari 2024, Teams
Utbildningsvecka 2: måndag 20 januari-fredag 24 januari 2025
Plats: Scandic Continental, Vasagatan 22
Se hålltider under fliken program
Målgrupp
Utbildningen vänder sig i första hand till dig som är civilingenjör, högskole- och gymnasieingenjör, konsult eller besiktningsman och verksam inom kraftindustrin. Utbildningen vänder sig även till dig som arbetar med dammsäkerhetsfrågor inom länsstyrelse, räddningstjänst eller andra myndigheter.
Här hittar du Energiföretagen Sverige - Swedenergy – AB:s (nedan Energiföretagen) allmänna villkor och integritetspolicy. Integritetspolicyn beskriver behandling av personuppgifter. Energiföretagen förbehåller sig rätten att göra ändringar i dessa villkor.
Anmälan
Du är välkommen att anmäla dig via Energiföretagens hemsida. Din anmälan är personlig och bindande inom ramen för våra bokningsvillkor.
Bekräftelse/kallelse
Du får en bokningsbekräftelse efter att Energiföretagen mottagit din anmälan. En kallelse med information sänds ut via e-post en till två veckor innan start.
Pris
Samtliga priser är angivna exklusive moms. Energiföretagen förbehåller sig rätten att vid behov justera priserna. I avgiften inkluderas deltagande, dokumentation i fysisk eller digital form och måltider inom ramen för utbildningen (gäller ej digitala utbildningar/webbinarium). Vissa avvikelser kan förekomma. Kostnad tillkommer för eventuell resa och logi.
Avbokning av utbildning
• mer än 30 dagar före start debiteras ingen avgift.
• vid senare avbokning debiteras 100% avgift.
Har du via Energiföretagen erhållit en kod/länk/e-post där du bokar din logi, ansvarar du själv för eventuell avbokning av ditt hotellrum enligt de avbokningsvillkor som tillhandahålls av hotellet. Vi vill göra dig uppmärksam på att Energiföretagen ej står för eventuella avbokningsavgifter.
Sjukdom behöver styrkas med läkarintyg för att få avboka kostnadsfritt.
Avbokning kan endast ske via e-post till utbildning@energiforetagen.se.
Ombokning
Ombokning till annan person inom samma företag får ske fram till två veckor innan genomförande.
Kostpreferenser
Kostpreferenser ska alltid föranmälas. Konferensanläggningar har olika villkor gällande kostpreferenser men de flesta hänvisar till Livsmedelsverkets allergilista. Om anläggningen tar ut en extra avgift för den mat du önskat, kommer detta att vidarefaktureras till dig. Avgift tas även ut om du inte föranmält dina kostpreferenser.
Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura med 30 dagar netto. Vid försenad betalning utgår en dröjsmålsränta (referensränta + 8%).
Fakturering
Avgiften faktureras efter genomförd utbildning om inte annat avtalats.
Inställd utbildning
Energiföretagen förbehåller sig rätten att ställa in eller senarelägga en utbildning i de fall deltagarantalet är för lågt samt om en lärare/föreläsare akut insjuknar och inte kan ersättas. Energiföretagen ansvarar inte för deltagares uppkomna kostnader som till exempel resor och logi vid inställande av utbildning samt tillämpar i övrigt köplagen.
Force majeure
Om Energiföretagen förhindras att fullgöra sina åtaganden vad gäller utbildning, produkter och tjänster på grund av omständighet som Energiföretagen inte kunnat råda över, såsom krig, naturkatastrof, myndighetsbeslut, ändrad författning, strejk, blockad, lockout eller annat som står utanför vår kontroll ska detta utgöra befrielse från skadeståndsskyldighet och andra eventuella påföljder.
Tekniska förutsättningar
Energiföretagen ansvarar inte för begränsningar i överföringshastighet vid deltagande på ett webbinarium eller en digital utbildning som beror på deltagarens utrustning, programvara och/eller internetabonnemang.
Fotografering/filmning
I syfte att dokumentera och kommunicera utbildningen, förekommer det att vi fotograferar eller filmar. Det innebär att deltagare kan förekomma på bilderna även om fokus är på arrangemanget i stort.
Nöjd kund-åtagande
Energiföretagens ambition är att du som deltagare ska vara nöjd med innehållet och genomförandet av den utbildning som du deltagit på. Skulle du vara missnöjd eller har klagomål uppmanar vi dig att omgående (senast 14 dagar efter genomförd aktivitet) kontakta oss på utbildning@energiforetagen.se så att vi kan hantera ärendet.
Personuppgifter
Personuppgiftsbehandling sker i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). För att kunna hantera din bokning kommer du att behöva ge Energiföretagen ditt samtycke till behandling av dina personuppgifter i enlighet med Energiföretagens integritetspolicy.
Kontakt
Om du önskar mer information eller har frågor, ta kontakt med ansvariga för respektive utbildning som du hittar på www.energiforetagen.se eller via utbildning@energiforetagen.se.
Kontakt
![Anna Linderoth](/4ada86/globalassets/bilder-ny/bilder-personal/medarbetare/anna-linderoth-700x465.jpg?width=320&height=0&format=jpg&quality=80&hmac=1f4ad5ca62310e46a26c02522240f778aaaa2fe92ad797632a13d8aff51aed1e)
Anna Linderoth
Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 25 12
E-post: anna.linderoth@energiforetagen.se
![Maria Nyström](/4afc68/globalassets/bilder-ny/bilder-personal/medarbetare/maria-nystrom-700x465.jpg?width=320&height=0&format=jpg&quality=80&hmac=e84b07566841798996e115a521f6ea04d47912db369eb29f4d2dbfcfbd808a05)
Maria Nyström
Projektkoordinator
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08 677 26 31
E-post: maria.nystrom@energiforetagen.se