Invasiva arter kan fördyra och försena entreprenader

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Invasiva arter är främmande växter och djur som tagits in i Sverige. De är ett hot mot den biologiska mångfalden och mot både människors och djurs hälsa. De är av intresse för energiföretag som arbetar utomhus. Hänsyn till invasiva arter måste tas vid planering och upphandling av arbeten för att undvika ökade kostnader och förseningar. Energiföretagen förmedlar en vägledning i sammanhanget.

Invasiva arter (IAS – Invasive Alien Species) är främmande växt- och djurarter som människor tagit in i landet och som på egen hand har spridit sig i naturen. De ingår inte i det svenska ekosystemet, har inga naturliga fiender och kan därför sprida sig väldigt mycket. En invasiv främmande art är ett hot mot den biologiska mångfalden och kan ha negativa effekter på jord- och skogsbruk, samt på människors och djurs hälsa.

Några vanliga arter – ett ansvar att begränsa spridningen

Exempel på invasiva vanligare arter från växtlivet i Sverige är jätteloka, jättebalsami, lupin och den numera allt vanligare parkslide, som anses svårast att bekämpa. Parkslide omfattas idag inte av lagstiftningen för invasiva främmande arter (EU-förordning 1143/2014). Den utvärderas för att eventuellt tas upp på en nationell förteckning över främmande arter.

Kommuner, myndigheter och privatpersoner har ett ansvar för att begränsa invasiva arter i Sverige. Det gäller även energiföretag som ska genomföra arbetsmoment utomhus såsom byggnationer, ledningsdragningar, flytt av maskiner och massor eller slåtter vid vägrenar.

Vägledning och kontakter om arbete med IAS

IAS kan tas med i planeringen av ett arbete för att undvika spridning. Stor försiktighet ska gälla och rådet är att skriva in IAS i avtal och upphandlingar. Praktiska råd gäller för hantering under arbetet (med ansvarsfördelning), i slutet av arbetet (kontroll och bortforsling) och efter arbetet (sanering och kontroll).

Så ser en sammanfattning ut av en vägledning för hantering av IAS, som presenterades den 9 december på ett webbinarium anordnat av Länsstyrelsen i Blekinge. Vägledningen presenterad i en pdf-fil kan laddas ned här. Frågor och förtydliganden tas med naturskyddshandläggare Cajza Eriksson på e-post: cajza.eriksson@lansstyrelsen.se eller tel: 010 224 12 39.

Läs mer om invasiva arter och hanteringen

Naturvårdsverket täcker ämnet brett

Naturvårdsverkets fördjupning om parkslide

Förteckning över invasiva arter och rapporteringsrutiner finns på SLU artdatabanken

Exempel på kommunal hantering från Jönköpings kommun

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se