Energiföretagen hemställer om att fastighetsskatten på elcertifikat slopas

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Energiföretagen Sverige hemställer till Finansdepartementet om att fastighetsskatten på elcertifikat slopas eftersom ägare till nyare anläggningar för förnybar elproduktion behöver betala mer i fastighetsskatt än vad man får i elcertifikatsintäkter. Energiföretagen hemställer också om att värdet av elcertifikat inte längre ska taxeras inför nästa fastighetstaxering av elproduktionsenheter 2025.

– Det är helt orimligt att fastighetsbeskatta tilldelning av elcertifikat när ägare av nyare anläggningar för förnybar elproduktion behöver betala mer i skatt än vad elcertifikatsintäkterna utgör, säger Erik Thornström ansvarig för skatter och styrmedel vid Energiföretagen Sverige.

Erik Thornström fortsätter:

– Eftersom elcertifikatspriserna sjunkit kraftigt och idag bara är ungefär en hundradel av de elcertifikatspriser som användes vid fastighetstaxeringen 2019 har vi nu en situation där elcertifikatssystemet i praktiken inte längre fungerar som ett stödsystem. Regeringen behöver ta tag i detta så att vi inte får en ohållbar marknadsdynamik som ger anläggningsägare incitament att lämna elcertifikatssystemet när vi har en stoppregel i systemet som träder ikraft vid årsskiftet, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel vid Energiföretagen Sverige.

Sedan den senaste allmänna fastighetstaxeringen, AFT19, har elcertifikatspriserna sjunkit mycket kraftigt och uppgår i dag till cirka 1,6 kronor per elcertifikat. Detta kan jämföras med medelvärdet för elcertifikatspriserna vid AFT 19 som fastställdes till 153 kronor per elcertifikat, vilka enligt nuvarande beslut kommer att gälla fram till nästa fastighetstaxering som ska ske 2025. För anläggningar för förnybar elproduktion sker en justering av fastighetstaxeringsvärdet för värdepåverkan av elcertifikat som motsvarar cirka 900 kronor per megawattimme och elcertifikat.

Fastighetsskattekostnaden utgör 0,5 procent av taxeringsvärdet, vilket motsvarar cirka 4,5 kronor per elcertifikat och utgör därmed mer än dubbla värdet av elcertifikatsintäkterna i dag för en nyare anläggning. Detta är en konsekvens av att värdepåverkan av tilldelning av elcertifikat grundas på historiska elcertifikatspriser, vid AFT 19 för åren 2012-2017. I praktiken prissätts dock elcertifikat i en framåtriktad marknad, vilket inte beaktas i nuvarande fastighetstaxeringsmodell. Eftersom målet i elcertifikatssystemet till 2030 redan har överträffats med anläggningar som byggs i år har elcertifikatspriserna sjunkit mycket kraftigt.

Om samma värderingsmodell tillämpas som vid AFT 19 kommer medelpriserna på elcertifikat för perioden 2018-2022 att tillämpas även 2025. Då elcertifikatspriserna var jämförelsevis höga åren 2018-2019 kommer detta även leda till en kraftig övertaxering i förhållande till de faktiska elcertifikatspriserna. Detta skapar fortsatta incitament att lämna elcertifikatssystemet, om kostnaderna för att kvarstå i systemet överstiger förväntade intäkter. Eftersom värdepåverkan av tilldelning av elcertifikat numera i praktiken är marginell, eller negativ, för nyare anläggningar för förnybar elproduktion saknas det numera skäl att dessa fastighetstaxeras och -beskattas.

Energiföretagen Sverige hemställer mot denna bakgrund om att fastighets­taxerings­förordningen (1993:1199) ses över så att de särskilda reglerna om värdepåverkan av tilldelning av elcertifikat slopas inför kommande fastighetstaxering 2025. Detta är också rimligt då elcertifikatssystemet är på väg att fasas ut.

Länk till hemställan.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se