Välkommet omtag för omprövning av vattenkraften, men viktigt att komma vidare

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Vid en pressträff den 14 oktober 2022 meddelade partiledarna för Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna att man avser besluta om en paus för den pågående omprövningen av vattenkraften tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen.

I det så kallade Tidöavtalet som de fyra samarbetspartierna förhandlat fram anges att ett nytt regelverk för omprövning ska tas fram som säkerställer att intresset av elförsörjning väger mycket tungt, samtidigt som småskaliga aktörer inte får helt orimliga kostnader för nyprövning. 

Energiföretagen menar att det är bra att vattenkraften uppmärksammas, eftersom genomförandet av den nationella planen så här långt, i flera väsentliga avseenden avvikit från regelverket och de politiska beslut som fattats rörande exempelvis förlust av vattenkraftsproduktion och reglerförmåga, och att de samhällsekonomiska kostnaderna ska vara rimliga i relation till den eftersträvade miljönyttan. 

- Vi ser positivt på samarbetspartiernas besked, men vill samtidigt understryka att pausen inte bör bli längre än nödvändigt, säger Johan Bladh, vattenkraftansvarig på Energiföretagen. En paus är inte ett självändamål i sig, utan ett medel för att komma till rätta med gapet mellan den politiska inriktningen och myndigheternas tillämpning av regelverket som vi och många andra aktörer pekat på. 

Läs även vår kommentar från i mars rörande Civilutskottets initiativ om en paus som fick stöd i riksdagen. 

Samt kommentar om riksdagens fyra tillkännagivanden angående genomförandet av ramdirektivet för vatten.

- Det finns många miljöåtgärder i våra vattendrag som är biologiskt och samhällsekonomiskt motiverade och som vi förstås inte bör avvakta med längre än nödvändigt, fortsätter Johan Bladh. Vi måste också säkerställa att vi inte underlåter att leva upp till våra skyldigheter gentemot EU. Därtill finns förstås också praktiska aspekter som motiverar kortast möjliga paus, exempelvis att många organisationer nu har förberett sig för att kunna genomföra omprövningarna i takt med den tidigare beslutade tidplanen. 

Energiföretagen Sverige och medlemsföretagen står fullt ut bakom den nationella planen och har investerat både mycket engagemang och kapital för att den ska kunna genomföras. Det är viktigt ur många aspekter att det finns en plan för att förse svensk vattenkraft med moderna miljövillkor och att vi följer den. 

- Vi anser att den nationella planen, så som den är beslutad, ger bra förutsättningar för en effektiv och ändamålsenlig omprövningsprocess och att det är viktigt att den finns kvar, menar Johan Bladh. Bristerna rör snarare styrningen av de myndigheter som ska se till att planen genomförs. Här bedömer vi att några mindre justeringar av de förordningar och instruktioner som styr genomförandet av den nationella planen och myndigheternas arbete kan göra stor skillnad. 

Energiföretagen Sverige och medlemsföretagen är angelägna om att få bistå den nya regeringen och berörda myndigheter att lösa de svårigheter som finns så att vi så snart som möjligt kan komma vidare med omprövningarna.

Några av de viktigaste uppgifterna är att säkerställa att riktvärdet gällande 1,5 TWh produktionsförlust och ingen betydande inverkan på vattenkraftens reglerförmåga hålls, att man inom vattenförvaltningen tillämpar möjligheterna att förklara vatten som kraftigt modifierade och beslutar om undantag överallt där det är möjligt, samt att de underlag som tas fram av länsstyrelserna och verksamhetsutövarna i samverkan läggs till grund för vattenförvaltningens beslut om miljökvalitetsnormer.  

För att detta ska kunna ske så vilar också ett stort ansvar på de centrala expertmyndigheterna Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät att ta fram föreskrifter och vägledningar som skapar bra förutsättningar för vattenmyndigheterna att följa de politiska besluten. Vi har i våra remissvar fört fram många konkreta förslag på hur dessa dokument kan förbättras. 

Energiföretagen och dess medlemmar ser nu fram emot att i dialog med regeringen och berörda myndigheter arbeta konstruktivt för att så snart som möjligt kunna fortsätta det viktiga arbetet med att förse vattenkraften med moderna miljövillkor. 

Se även följande remissvar i vattenkraftfrågan:

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Johan Bladh

Johan Bladh

Ansvarig vattenkraft
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 60
E-post: johan.bladh@energiforetagen.se