Åsa Petterson avancerar på listan över Sveriges energimäktigaste

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

I år toppas Dagens Industris lista över Sveriges energimäktigaste av energi- och näringsminister Ebba Busch medan Energiföretagens vd Åsa Pettersson klättrar till en sjätteplats. Förra och förrförra årets vinnare Anna Borg kom på en hedrande andraplats och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius- Bredhe tog bronspallen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch kniper första platsen med motiveringen att hon är högsta ansvarig för utformningen av energipolitiken och den nya inriktningen den fått genom bland annat ett planeringsmål och ett leveranssäkerhetsmål.

Energiföretagens vd Åsa Pettersson klättrar på årets lista, från en åttonde plats till en hedrande sjätteplats med motiveringen:

"Energibranschens främsta röst utåt i debatten som tar allt mer plats. Tar fasta på och driver de viktigaste frågorna för branschen framåt. Samtidigt har Energiföretagen tagit på sig en viktig pedagogisk roll mot allmänheten att förklara hur energisystemet och energimarknaden fungerar."

Energiföretagen vill passa på att gratulera Ebba Busch till förstaplatsen, samt medlemsföretagen på listan: Anna Borg vd Vattenfall (2), Johan Lindehag vd Ellevio (9), Desirée Comstedt, chef ny kärnkraft Vattenfall (12) och Annika Viklund vd Vattenfall Eldistribution(18) och alla övriga.

Hela listan:

  1. Ebba Busch, energi- och näringsminister
  2. Anna Borg, vd Vattenfall
  3. Lotta Medelius Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät
  4. Maja Lundbäck, politisk sakkunnig
  5. Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister
  6. Åsa Pettersson, vd Energiföretagen Sverige
  7. Henrik Henriksson, vd H2 Green Steel
  8. Jan Moström, vd LKAB
  9. Johan Lindehag, vd Ellevio
  10. Harald Mix, managing partner Altor och ägare av Vargas
  11. Martin Lundstedt, vd Volvokoncernen
  12. Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft Vattenfall
  13. Peter Carlsson, vd Northvolt
  14. Ulrika Hesslow, generaldirektör Energimarknadsinspektionen
  15. Martin Lindqvist, vd SSAB och ordförande SKGS
  16. Emma Wiesner, Europaparlamentariker
  17. Carl Berglöf, nationell samordnare för ny kärnkraft
  18. Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution
  19. Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi
  20. Bo Diczfalusy, särskild utredare

Om Sveriges mäktigaste i Energisverige 

För femte gången har Dagens industri tillsammans med sin nyhetstjänst Energimarknaden tagit fram listan över de 20 mäktigaste i Energisverige. Listan tas fram av en tio personer stark referensgrupp som röstar på de mäktigaste i Energisverige utifrån kriterierna formell position, inflytande över debatten åstadkommen påverkan på energisektorns utveckling och investeringar. 

Första året 2018 gick titeln till Vattenfalls dåvarande vd Magnus Hall, året efter till dåvarande energiminister Anders Ygeman ny på tronen. Efter ett pandemiuppehåll på två år så har listan de två senaste åren toppats av Anna Borg.